Kao vlasnik teretnog vozila opremljenim digitalnim tahografom obavezni ste poduzeti radnje propisane zakonom.

PRIJE KUPNJE VOZILA

 1. Pripremiti kartice vozača. Ako nemate karticu predati zahtjev u AKD digitalni tahograf. Kartice se čekaju 10 -15 dana.
 2. Pripremiti karticu prijevoznika. Ako nemate karticu predati zahtjev u AKD digitalni tahograf. Kartice se čekaju 10 -15 dana.

POSLIJE REGISTRACIJE VOZILA

 1. Izvršiti prijavu u digitalni tahograf s karticom prijevoznika.
 2. Pripremiti programe i opremu za očitavanje tahografa i kartica vozača.
 3. Pripremiti mjesto za arhiviranje preuzetih datoteka.
 4. Uputiti vozače u pravilno rukovanje karticom vozača i tahografom.
 5. Provjeriti ispravnost podataka na ispisu iz tahografa, registarska oznaka, broj šasije, UTC i lokalno vrijeme.

NAKON 28 DANA od prve aktivnosti vozača

 1. Očitati karticu vozača.
 2. Izraditi izvještaj o radnom vremenu vozača.
 3. Izvršiti nadzor nad očitanim datotekama i utvrditi eventualne nepravilnosti.
 4. Pohraniti datoteku na rok od tri godine.
 5. Nakon slijedećih 28 dana ponoviti točke 1, 2, 3, 4.

NAKON 90 DANA od prve aktivnosti vozila

 1. Ključem za preuzimanje podataka sa digitalnog tahografa izvršiti očitavanje.
 2. Pregledati datoteku i provjeriti eventualne greške.
 3. Pohraniti datoteku na rok od tri godine.
 4. Nakon slijedećih 90 dana ponoviti točke 1, 2, 3.

 

POJMOVI

KARTICA VOZAČA
http://digitalni-tahograf.akd.hr/zahtjev-vozac.html
Izdaje se na zahtjev vozača i vozačev je osobni dokument, potrebno je popuniti zahtjev i poslati ga u AKD d.d. Kartica vrijedi 5 godina.

KARTICA PRIJEVOZNIKA
Izdaje se na zahtjev prijevoznika i služi kako bi se prijevoznik prijavio odnosno odjavio iz tahografa. Bez kartice prijevoznika nije moguće izvršiti preuzimanje podataka s tahografa. Kartica vrijedi 5 godina.

OPREMA ZA PREUZIMANJE PODATAKA
Podaci s tahografa i kartica vozača preuzimaju se putem posebne opreme. Postoje razne verzije opreme i razni proizvođači opreme. Osnovni set za preuzimanje podataka čine ključ za preuzimanje podataka s tahografa i čitač kartica. Tahograf se može očitavati i bežičnim putem s uređajima kratkog (WLAN) ili dugog dometa (GSM). Oprema služi samo za prijenos podataka s tahografa ili kartica na program za obradu i arhiviranje.

POGRAM ZA OBRADU I ARHIVIRANJE

Danas upotrebljavamo dva programska koncepta. Jedan se bazira na instalaciji programa u računalo korisnika dok je drugi baziran na internetskom pristupu programu, takozvani program u OBLAKU. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke.

Kod programa koji se instalira kod korisnika prednost je cijena. Nakon instalacije pojavljuju se naknadni troškovi (održavanje računala, nove verzije programa, dopuna novih propisa i sl.) Prilikom dugotrajnije uporabe popuni se memorija računala pa treba kupiti novije ili stari nadograditi. Na kraju ako se računalo zarazi virusom ili jednostavno prestane raditi Vaši su podaci izgubljeni. Ovo predstavlja veliki problem kad inspekcije zatraže datoteke na uvid.

Program u OBLAKU lišen je ovih problema. Podaci se nalaze na serverima te su zaštićeni od virusa ili gubitka. Nove verzije programa ažuriraju se odmah za sve korisnike. Obično se u ovim slučajevima ugovara zaštitna klauzula da u slučaju gubitka podataka davatelj usluge snosi odgovornost. Pristup podacima moguć je samo osobama koje imaju pristupne podatke, korisničko ime i lozinku. Nitko drugi ne može gledati ili mijenjati bilo što na Vašim podacima. Podacima se pristupa s bilo kojeg mjesta na kojem postoji Internet. Ovaj način obrade podataka će se sve više koristiti u budućnosti jer dolaze tahografi s bilježenjem pozicije i obaveznom komunikacijom s uredom.

POMOĆNI UREĐAJI

Kako je kontrola radnog vremena vrlo bitna za poslodavca i vozača, jednim ovakvim uređajem omogućuje se nadzor nad radnim vremenom vozača putem mobilne aplikacije na pametnom telefonu. Na ekranu se prikazuju vremena trajanja vožnje i koliko vozač ima do pauze. Kad vozač započne pauzu koliko ima do isteka pauze.